Her kadın adet dönemine 1-2 hafta kala başlayan ve adet döngüsünün bitmesiyle kaybolan keder yaşayabilir. Adet döneminin yaklaştığının işaretlerinden biri vücutta su tutulmasına bağlı şişkinliktir. Adet gören kadınların %85’inde adet öncesi 200 şikayetten en az birinde şişkinlik vardır. Vücutta ödem oluşmasına bağlı olarak şişlik ve kilo alımı meydana gelebilir. Göğüs şişliği ve taşa dönüşen mide hepimizi rahatsız edebilir. Peki adet şişkinliği nasıl geçer, ne doğru gelir? Adet şişkinliğini azaltmanın yollarını sizin için derledik.
1. Ödemden kurtulmak istiyorsanız protein ve potasyum yüklü besinler tüketmeye özen göstermelisiniz.
Protein ve potasyum yüklü besinler ödemi hafifletmeye ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Örneğin muz, kavun, domates, somon, tavuk, balık, kuruyemiş ve kuşkonmaz gibi potasyum içeriği yüksek gıdaları tercih edebilirsiniz. Bu besinlerle şişliği kontrol altına alabilirsiniz. Bu nedenle protein ağırlıklı beslenmek bu dönemde tercih etmemiz gereken beslenme halidir. Berbat karbonhidratlar dediğimiz beyaz ekmek, pirinç ve makarnadan da uzak durmalısınız.
2. Şişkinliğinizi daha da artırmamak için gaz yapan besinlerden uzak durmalısınız.
Vücudunuzun belirli besinleri sindirmesi zordur. Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, fasulye ve lahana gibi gaza neden olduğu bilinen besinlerden uzak durmalısınız. Bu gıdalar rafinoz adı verilen karmaşık bir şeker türü içerir. Öte yandan insan vücudu, rafinozun uygun şekilde parçalanmasına yardımcı olabilecek enzimlerden yoksundur. Aylık döngünüzün bu en sorunlu haftasında, yediklerinize dikkat etmelisiniz.
3. Düzenli bir antrenman rutini oluşturabilirsiniz.
Adet döneminizde hareket etmeniz ve antrenman yapmanız sizin için sorun olabilir. Ancak sistemli olarak yapılan egzersizler kasları gevşettiği için ağrılara iyi gelir ve şişliği önler. Uzmanlar, kalp atış hızını artırmanın başta şişkinlik olmak üzere birçok adet belirtisine iyi geleceğini söylüyor. Women’s Health’te yayınlanan bir araştırma, 8 haftalık aerobik eğitiminin şişkinliği ve diğer adet semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu da kanıtladı.
4. Adet döneminizi rahat geçirmek için kafein ve alkol tüketiminizi sınırlandırmalısınız.
Gün içerisinde çalışma temponuzu güçlendirmek, gücünüzü artırmak, uykunuzu bölmek ve keyfiniz için kahve içebilirsiniz. Kahve içmek vücutta su tutabilir, bu nedenle çok fazla tüketilmesi vücudunuzda şişkinliğe neden olabilir. Adet öncesi dönemde alkol almak, özellikle göğüslerde hassasiyet, ruh hali değişimleri ve şişkinlik gibi ciddi adet semptomlarına neden olabilir. Bu nedenle adet döneminde kahve, çay ve alkol gibi içecekleri azaltmak veya aşırıya kaçmamak gerekir.
5. Bu dönemde kaçınmanız gereken ilk şey gazlı ve şekerli içecekler.
Gazlı ve şekerli içecekler sindirim sisteminizi yorar ve vücutta çok fazla ödem oluşmasına neden olur. Bu dönemde bu tür içeceklerden uzak durmakta fayda var. En iyisi her fırsatta su içmek.
6. Bol bol su için! Günde en az 2 ila 2,5 litre su içerseniz şişkinlik büyük ölçüde azalır.
Yetersiz su tüketildiğinde vücut kendini korumak için tükettiği suyu tutacaktır ve bu da daha fazla şişkinliğe neden olacaktır. Su içmek ödemin atılmasına yardımcı olur ve vücudumuzdaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu da adet dönemindeki rahatlama hissini ortaya çıkaracaktır.
7. Meyve ve sebze tüketiminde aşırıya kaçmamalısınız.
Kendinizi şişkin hissettiğinizde, daha fazla lif içeren meyve ve sebze gibi besinler tüketerek sindirim sisteminizi rahatlatmak isteyebilirsiniz. Lif alımı çok değerli olsa da aşırı alımı hassas kişilerde şişkinliğin şiddetini artırabilir. Sebze ve meyve tüketiminden tamamen uzak durmak yeterli bir fikir değildir. Ancak adet döneminde dikkatli tüketmelisiniz.
8. Evde kendi sağlıklı yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.
Tükettiğimiz besinler ile vücudunuzda meydana gelen şikayetler birbiriyle oldukça bağlantılıdır. Gerçek gıdaları tüketerek şikayet ettiğiniz sorunların çözülmesine yardımcı olabilirsiniz. Şişkinlik yaşadığınız günlerde evde kendi yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz. Bu durumda yağ ve tuz gibi şişkinliği artırabilecek faktörleri ortadan kaldırmış olursunuz. Adet döneminizden yaklaşık bir hafta önce, tuz tüketiminizi önemli ölçüde azaltmalı veya yapabiliyorsanız kesmelisiniz. Çünkü tuz vücuttaki suyun bedelidir. Yani bu dönemde cips, tuzlu çekirdek, turşu, sosis, ketçap gibi besinlerden uzak durmalısınız.
9. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamalısınız.
Adet döneminde ağrı ve şişliği azaltan birçok ilaç seçeneği vardır. Örneğin, doğum kontrol hapları veya diüretik ilaçlar, adet sırasında ağrı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Fakat bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. İlaçlar size uygun değilse yarardan çok zarar verebilirsiniz. İlaç kullanımında dikkatli olmalısınız.
10. Şişkinlik sorunu için ne zaman doktora başvurmalısınız?
Her ay bu şişkinlik problemleriyle baş etmekte zorlanıyorsanız bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var. Muayene sırasında herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmezse adet şişkinliği için yeterli olacak bazı ilaçlar yazabilir.